- Τι είναι οι κύστες;
Οι κύστες είναι μαλακά ογκίδια, τα οποία όταν πιεστούν μοιάζουν με μπαλάκι που περιέχει υγρό. Οι κύστες αυτές ονομάζονται σμηγματογόνες ή επιδερμοειδείς, επειδή ακριβώς εμφανίζονται στον υποδόριο ιστό και το υγρό που περιέχουν είναι συχνά σμήγμα.
- Πώς δημιουργούνται οι κύστες;
Οι κύστες δημιουργούνται μετά από εκφύλιση και απόφραξη των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος. Οι αδένες αυτοί παράγουν το σμήγμα, την παχύρευστη λιπαρή ουσία με την οποία λιπαίνεται το δέρμα. Αυ6τό μεταφέρεται από τον αδένα στην επιφάνεια του δέρματος μέσω του σμηγματογόνου πόρου. Αν για κάποιο λόγο ο πόρος αυτός εκφυλιστεί και φράξει, το σμήγμα δεν μπορεί να παροχετευτεί και παγιδεύεται στον υποδόριο ιστό.
- Τι χαρακτηριστικά έχουν οι σμηγματογόνες κύστες;
Τα χαρακτηριστικά των κύστεων είναι αυτά που διακρίνουν όλους τους καλοήθεις τύπους.
Δηλαδή:
- Είναι συμπαγείς με μαλακή υφή
- Έχουν ωοειδές και ομαλό σχήμα
- Εντοπίζονται κάτω από το δέρμα και ψηλαφιούνται εύκολα
- Δεν προκαλούν κνησμό
- Δεν εξέλκωνται
- Είναι ανώδυνες
- Δεν αιμορραγούν παρά μόνο αν φλεγμάνουν
- Δεν δίνουν ποτέ μεταστάσεις
- Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται κυρίως οι κύστες;
Οι κύστες μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στον υποδόριο ιστό του σώματος. Οι πιο συνηθισμένες περιοχές όμως είναι το πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής, οι λοβοί και η οπίσθια επιφάνεια των αυτιών, ο αυχένας και σπανιότερα τα άνω και τα κάτω άκρα.
- Πότε πρέπει οι κύστες να αφαιρούνται;
Αν οι κύστες από πλευράς μεγέθους είναι σταθερές και βρίσκονται σχετικά βαθειά στο υποδόριο, τότε δεν υπάρχει λόγος να αφαιρεθούν. Αν όμως οι κύστες έχουν την τάση να αυξάνονται, καλό είναι να αφαιρούνται για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μόλυνσής τους.
- Πώς αντιμετωπίζονται οι κύστες;
Οι κύστες αντιμετωπίζονται μόνο με χειρουργική επέμβαση, στην οποία αφαιρείται πλήρως ο όγκος και δεν γίνεται απλά κατάτμηση ή μερική εκτομή. Η εκτομή πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και αφαιρείται ολόκληρη, χωρίς να ανοιχτεί η κάψα ή να κοπεί σε κομμάτια. Ύστερα, γίνεται έλεγχος για δορυφόρες κύστες και συγκλείεται το τραύμα. Η κύστη που αφαιρείται αποστέλλεται πάντα για βιοψία.
- Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία της επέμβασης;
Η μετεγχειρητική πορεία της επέμβασης είναι ανώδυνη, καθώς οι περισσότερες κύστες είναι επιφανειακές. Αμέσως μετά την επέμβαση, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σπίτι. Στην περιοχή μπορεί να δημιουργηθεί ήπιο οίδημα ή μικρή εκχύμωση που υποχωρούν μέσα στις επόμενες 3 με 5 ημέρες. Καλό είναι για τις επόμενες 2 με 3 ημέρες να αποφεύγεται η έντονη σωματική άσκηση για την αποφυγή δημιουργίας αιματώματος.
- Τι επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν μετά την αφαίρεση κύστεων;
Η πιο συχνή επιπλοκή από την αφαίρεση κύστεων είναι οι εκχυμώσεις και το οίδημα, τα οποία προοδευτικά εξαφανίζονται μέσα σε 5 με 7 ημέρες.
- Οι κύστες μπορούν να επανεμφανιστούν μετά την αφαίρεσή τους;
Η αφαίρεση των κύστεων, για να μην επανεμφανιστούν, θα πρέπει να είναι ριζική. Δηλαδή, θα πρέπει να αφαιρείται ολόκληρη η κάψα, μαζί με το περιεχόμενό της και όχι τμηματικά. Αυτό γιατί αν παραμείνει μέρος της, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να ξαναδημιουργηθεί η κύστη. Οι κύστες επανεμφανίζονται μετά από μερικούς μήνες, καθώς η ανάπτυξή τους γίνεται πολύ αργά.