• Τι είναι η γυναικομαστία;

Η γυναικομαστία είναι η αύξηση του μεγέθους του αντρικού μαστού, ώστε να μοιάζει με γυναικείο. Πρόκειται για ένα συνηθισμένο πρόβλημα που απασχολεί μεγάλο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού (περίπου το 35%) και επιδρά αρνητικά στη ψυχολογία τους. Όταν παρουσιάζεται κατά την εφηβεία, όπου τα επίπεδα των ορμονών είναι ιδιαίτερα αυξημένα, συνήθως υποχωρεί σε ποσοστό που φτάνει και το 70% των ανδρών. Αν η γυναικομαστία επιμείνει, τότε η αντιμετώπιση είναι η χειρουργική επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται πάντα μετά τα 18 έτη. Η χειρουργική αντιμετώπιση της γυναικομαστίας, μαζί με την κοιλιοπλαστική αποτελούν τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις στους άνδρες.

  • Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της γυναικομαστίας;

Το ανδρικό στήθος αποτελείται από τη θηλή, τη θηλαία άλω, τον μαζικό αδένα και τον λιπώδη ιστό. Για την ανάπτυξη του μαζικού αδένα οφείλονται τα οιστρογόνα. Στους άνδρες ο μαζικός αδένας παύει να αναπτύσσεται. Στην περίπτωση όμως όπου η ανάπτυξη συνεχιστεί και παρατηρηθεί αύξηση και του λιπώδους ιστού στην περιοχή, τότε μιλάμε για γυναικομαστία. Τις περισσότερες φορές τα αίτια είναι κάποιο πρόβλημα υγείας, η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, η κακή διατροφή και γονιδιακές ανωμαλίες. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που δεν γνωρίζουμε τα αίτια, οπότε εδώ έχουμε ιδιοπαθή γυναικομαστία.

  • Πόσο επηρεάζει η γυναικομαστία την ψυχολογία του άνδρα;

Η γυναικομαστία επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό αρνητικά τη ψυχολογία του άνδρα. Ένας άνδρας που πάσχει από γυναικομαστία θα προσπαθεί να κρύψει το πρόβλημα φορώντας είτε φαρδιά ρούχα είτε αποφεύγοντας το μπάνιο στη θάλασσα. Η κατάσταση αυτή προκαλεί άγχος, αμηχανία, απογοήτευση και φόβο στην προσέγγιση του αντίθετου φύλου.

  • Πώς αντιμετωπίζεται η γυναικομαστία;

Η μοναδική και οριστική λύση για τη γυναικομαστία είναι η χειρουργική επέμβαση. Σε άνδρες που παρουσιάζουν και αύξηση του λιπώδους ιστού, πραγματοποιείται πρώτα PAL λιποαναρρόφηση  και ύστερα ο πλαστικός χειρουργός αφαιρεί τον μαζικό αδένα όταν είναι πολύ μεγάλος πραγματοποιώντας μια τομή στη θηλή και αν διαπιστωθεί και περίσσεια δέρματος, αφαιρεί και αυτήν μέσω μιας μικρής τομής γύρω από τη θηλαία άλω. Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι μόνιμα.

  • Ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν πριν την επέμβαση;

Πέρα από τις κλασικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση, δηλαδή γενική αίματος, καρδιογράφημα, έλεγχος πήξης του αίματος, ακτινογραφία θώρακος και βιοχημικές εξετάσεις. Αν όμως η γυναικομαστία δεν οφείλεται μόνο σε αύξηση του λιπώδους ιστού τότε θα πρέπει να γίνουν κάποιες ορμονικές εξετάσεις, όπως τεστοστερόνη και οιστρογόνα, θυρεοειδικές ορμόνες, LH, FSH και προλακτίνη.

  • Τι επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν από την επέμβαση;

Το ενδεχόμενο επιπλοκών είναι εξαιρετικά σπάνιο. Αν εμφανιστούν κάποιες επιπλοκές αυτές θα είναι: αιμάτωμα, ασυμμετρία στις θηλές, αργή επούλωση. Όλες όμως είναι αντιμετωπίσιμες.

  • Ποια η μετεγχειρητική πορεία της επέμβασης;

Η παραμονή στο νοσοκομείο δεν είναι απαραίτητη, καθώς η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και μέθη. Σε συγκριμένα περιστατικά πραγματοποιείται γενική αναισθησία. Σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για ένα 24ωρο. Τον πρώτο μήνα είναι απαραίτητη η εφαρμογή ειδικού ελαστικού γιλέκου. Οι ουλές είναι εξαρχής δυσδιάκριτες, αλλά μετά από λίγους μήνες δεν θα φαίνονται καθόλου. Ο ασθενής θα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία και στις καθημερινές του δραστηριότητες σε 2 με 4 ημέρες. Η έντονη αθλητική δραστηριότητα καλό θα ήταν να αποφεύγεται τον πρώτο μήνα.