• Τι είναι οι κακοήθεις δερματικές βλάβες;

Οι κακοήθεις δερματικές βλάβες τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αύξηση , γεγονός που οφείλεται κυρίως στην υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, η οποία στις μέρες μας είναι εξαιρετικά επικίνδυνη εξαιτίας της τρύπας του όζοντος. Βέβαια, οι κακοήθεις δερματικές βλάβες μπορεί να οφείλονται και σε γενετική προδιάθεση ή σε ατομικά χαρακτηριστικά (φωτότυπος).

Κακοήθεις δερματικές βλάβες: Καρκίνος του δέρματος

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνθρωπο. Εξαιτίας της εμφάνισής του στο δέρμα, μπορεί εύκολα να εντοπιστεί σε αρχικά στάδια και να θεραπευτεί πλήρως. Ο καρκίνος του δέρματος διακρίνεται στους παρακάτω τύπους:

  1. Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα: Πρόκειται για το συχνότερο τύπο καρκίνο του δέρματος. Δεν είναι μεταστατικός, αλλά διηθητικός, αναπτύσσεται τοπικά και παρουσιάζει διάφορες μορφές και αντίστοιχα κλινικές συμπεριφορές. Αντιμετωπίζεται με χειρουργική αφαίρεση και απαιτείται ιστολογική εξέταση, πλαστική αποκατάσταση της περιοχής και μακρόχρονη παρακολούθηση για την πρόληψη τυχόν υποτροπών ή νέων όγκων.
  2. Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα: Πρόκειται για το δεύτερο τύπο καρκίνου του δέρματος σε συχνότητα. Η μορφή του είναι ένα ερυθρό οζίδιο ή εξέλκωση που αργεί να επουλωθεί. Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και είναι μεταστατικός της τάξεως του 5 με 10% κυρίως στους λεμφαδένες. Αντιμετωπίζεται χειρουργικά με την αφαίρεση του όγκου και κάποιες φορές και των επιχώριων λεμφαδένων. Απαιτείται ιστολογική εξέταση και χρόνια παρακολούθηση
  3. Μελάνωμα: Το μελάνωμα είναι η σοβαρότερη μορφή καρκίνου του δέρματος. Εμφανίζεται ως προϋπάρχουσα δερματική βλάβη, πχ δυσπλαστικός σπίλος ή μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά κυρίως εξαιτίας της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Τα άτομα που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης μελανώματος, είναι εκείνα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και με γενετική προδιάθεση. Πρόκειται για μια επιθετική μορφή καρκίνου, ο οποίος κάνει μεταστάσεις αρχικά σους λεμφαδένες και, αν δεν υπάρξει θεραπεία, σε απομακρυσμένα όργανα, όπως οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος κ.α. Αντιμετωπίζεται χειρουργικά και αφού πραγματοποιηθεί η ιστολογική εξέταση, αναλόγως των αποτελεσμάτων μπορεί να ακολουθήσει ευρύτερη εκτομή, αφαίρεση του λεμφαδένα φρούρου, λεμφαδενικός καθαρισμός ή και τα δύο. Σε πιο προχωρημένα περιστατικά μπορεί να ακολουθήσει χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία. Σε κάθε περίπτωση όμως το μελάνωμα πρέπει να παρακολουθείται με σειρά εξετάσεων και να ελέγχεται η πιθανότητα μεταστάσεων.
  4. Σαρκώματα: Δεν ανήκουν στις κακοήθεις δερματικές βλάβες, αλλά αναφέρονται σε αυτήν την ενότητα διότι εμφανίζονται σαν διόγκωση κάτω από το δέρμα. Συχνά είναι επιθετικοί και κάνουν μεταστάσεις. Διακρίνονται σε: ινοσαρκώματα, αγγειοσαρκώματα, λιποσαρκώματα, δερματοϊνοσαρκώματα, λειομυοσαρκώματα, κακοήθη ινώδη ιστιοκυττώματα και ραβδομυοσαρκώματα. Αντιμετωπίζονται με εκτομή, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.
  • Τι πρέπει να προσέχουμε στις κακοήθεις δερματικές βλάβες;

Οι δερματικές βλάβες εμφανίζονται ξαφνικά και μεγαλώνουν γρήγορα, χωρίς πολλές φορές να μας βάλουν σε υποψίες. Το ίδιο ισχύει και για τις πληγές που δεν κλείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην περίπτωση δερματικών βλαβών που προϋπήρχαν, όπως οι σπίλοι, αυτό που θα πρέπει να προσέχουμε είναι οι αλλαγές σε χρώμα, μέγεθος, σχήμα και η εμφάνιση κνησμού, εξέλκωσης και αιμορραγία.

 

Οι κακοήθεις δερματικές βλάβες τα τελευταία χρόνια είναι ένα φαινόμενο ολοένα και πιο συχνό. Σε περίπτωση λοιπόν οποιασδήποτε αλλαγής σε προϋπάρχουσα βλάβη ή σε εντοπισμό κάποιας νέας, θα πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθούμε άμεσα σε εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως όσο πιο έγκαιρα διαγιγνώσκονται οι κακοήθεις δερματικές βλάβες, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή τους.