• Τι είναι οι καλοήθεις δερματικές βλάβες;

Πολύ συχνά εμφανίζονται στο δέρμα μας διάφορες αλλοιώσεις, οι οποίες αποκαλούνται δερματικές βλάβες. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των βλαβών είναι καλοήθεις δερματικές βλάβες, καλοήθη νεοπλάσματα ή προκαρκινώματα  και σπανιότερα μπορεί να αφορούν σε καρκίνο του δέρματος. Για αυτό το λόγο θα πρέπει όταν εμφανίζεται στο δέρμα μας κάτι για το οποίο έχουμε αμφιβολία να απευθυνόμαστε σε ειδικό γιατρό. Οι αλλοιώσεις μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και πολλές φορές μπορεί να επηρεάζουν αισθητικά την εικόνα μας. Οι καλοήθεις δερματικές βλάβες λοιπόν αφαιρούνται και για αισθητικούς λόγους.

 

Τύποι καλοηθών δερματικών βλαβών:

Οι καλοήθεις δερματικές βλάβες χωρίζονται στους εξής τύπους:

  1. Σπίλοι ( ελιές ): Πρόκειται για πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος και διακρίνονται σε πολλούς διαφορετικούς τύπους, όπως επιδερμικοί, χοριακοί, σύνθετοι, φαγεσωρικοί, σμηγματορροϊκοί, μελαγχρωματικοί και ο κυανούς σπίλος. Όταν είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται καλοήθεια, τότε οι σπίλοι μπορούν να αφαιρεθούν, είτε χειρουργικά, είτε με laser. Το Laser δεν αφήνει κανένα σημάδι, ενώ η χειρουργική επέμβαση αφήνει μια μικρή ουλή στο δέρμα, αλλά παρέχει τη δυνατότητα ιστολογικής εξέτασης.
  2. Ρινόφυμα: Πρόκειται για υπερπλασία των σμηγματογόνων αδένων της μύτης και εμφανίζονται όταν το άτομο πάσχει από βαριάς μορφής ροδόχρους ακμής. Αντιμετωπίζεται με εξάχνωση των υπερπλαστικών ιστών με laser CO2.
  3. Θηλώματα: Πρόκειται για καλοήθεις μισχωτούς όγκους μικρού μεγέθους που συνήθως αναπτύσσονται στην περιοχή του στήθους;, του λαιμού, της μασχάλης και της βουβωνικής χώρας. Δεν προκαλούν προβλήματα, παρά μόνο αισθητικά και λόγω του σημείου που βρίσκονται υπάρχει κίνδυνος ερεθισμού. Πραγματοποιείται εκτομή με laserκαι η τοπική αναισθησία δεν είναι απαραίτητη.
  4. Μελαγχρωματικές κηλίδες: Συγκαταλέγονται στις καλοήθεις δερματικές βλάβες και πρόκειται για σκουρόχρωμες περιοχές στο δέρμα που δημιουργούνται από τη συσσώρευση μελανίνης στην επιδερμίδα. Αντιμετωπίζονται με Laser.
  5. Ξανθελάσματα: Είναι συγκεντρώσεις λιπιδίων κάτω από την επιδερμίδα και εμφανίζονται συνήθως στην περιοχή των βλεφάρων. Τις περισσότερες φορές η αιτία εμφάνισής τους είναι η αυξημένη χοληστερίνη. Αντιμετωπίζονται με χειρουργική αφαίρεση υπό τοπική αναισθησία.
  6. Κύστες: Πρόκειται για υποδόρια οφκίδια που αποτελούνται απόένα περίβλημα και περιεχόμενο ανάλογο με το είδος τους. Αφαιρούνται πάντα χειρουργικά. Σε περιπτώσεις φλεγμονής, πρέπι πρώτα να υποχωρήσει και ύσρτερα να γίνει η ολική αφαίρεση. Οι συνηθέστερες είναι οι σμηγματογόνες.
  7. Λιπώματα: Και τα λιπώματα ανήκουν στις καλοήθεις δερματικές βλάβες και πρόκειται για την υπερπλασία λίπους σε συγκεκριμένα σημεία. Εμφανίζονται σε όλες τις ηλικίες, κυρίως στα άκρα και την περιοχή του κορμού. Αντιμετωπίζονται με χειρουργική αφαίρεση.
  8. Σμηγματοροροϊκή κεράτωση: Η συγκεκριμένη βλάβη προκύπτει πιθανόν από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Εντοπίζεται στο πρόσωπο ή στην περιοχή του κορμού και έχει όψη σμηγματορροϊκούς πλάκας χρώματος καφετί. Αντιμετωπίζεται με εξάχνωση με Laser CO2.
  9. Δερματοϊνώματα: Οι συγκεκριμένες καλοήθεις δερματικές βλάβες είναι σκληρά οζίδια στο χρώμα του δέρματος και κάνουν την εμφάνισή τους στα κάτω άκρα. Αφαιρούνται χειρουργικά για αισθητικούς λόγους ή αν δημιουργούν πρόβλημα κατά τη βάδιση.
  10. Νευρωϊνώματα: Εμφανίζονται κυρίως στα άκρα και τον κορμό. Είναι μικρά μαλακά οζίδια, ροζ χρώματος και συνιστάται η χειρουργική αφαίρεσή τους.
  11. Πυώδης ιδρωταδενίτιδα: Πρόκειται για φλεγμονώδη πάθηση των ιδρωτοποιών αδένων στην περιοχή της μασχάλης, της περιγεννητικής και βουβωνικής χώρας. Οι συγκεκριμένες καλοήθεις δερματικές βλάβες αντιμετωπίζονται με χειρουργική αφαίρεση και πλαστική αποκατάσταση της περιοχής.