• Τι είναι η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη;

Η θεραπεία με βοτουλονική τοξίνη είναι η δημοφιλέστερη μη επεμβατική μέθοδος καταπολέμησης της γήρανσης παγκοσμίως. Είναι εξαιρετικά ασφαλής, με άριστα αποτελέσματα που απευθύνεται και σε άνδρες και σε γυναίκες.

  • Πώς λειτουργεί η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη;

Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη αποτελεί μια τεχνική καταπολέμησης των ρυτίδων με εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι ρυτίδες δημιουργούνται από τη συνεχή σύσπαση των μυών που βρίσκονται κάτω από το δέρμα. Με την πάροδο των χρόνων οι ρυτίδες γίνονται πιο βαθιές και ευδιάκριτες. Με τη θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη λοιπόν επιτυγχάνεται ο περιορισμός αυτής της σύσπασης των μυών. Μειώνεται δηλαδή η κινητικότητα των μυών και γεμίζονται και οι ρυτίδες, με αποτέλεσμα την εξασθένισή τους και την απόκτηση μια νεανικής όψης.

  • Σε ποιες περιοχές μπορεί να γίνει η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη;

Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη εφαρμόζεται στις περιοχές του προσώπου που εμφανίζονται ρυτίδες έκφρασης. Συγκεκριμένα, στο μέτωπο, γύρω από τα μάτια ( το πόδι της χήνας ), στο άνω χείλος ( ρυτίδες του καπνιστή ), στο μεσόφρυο, στην περιοχή της μύτης και το πηγούνι. Τέλος, μπορεί να εφαρμοστεί στο λαιμό και το περίγραμμα του προσώπου.

  • Ποια είναι η διαδικασία εφαρμογής της βοτουλινικής τοξίνης;

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Αφού ο πλαστικός χειρουργός σημαδέψει με μολύβι τις περιοχές που μας ενδιαφέρουν, πραγματοποιείται έγχυση της βοτουλινικής τοξίνης με μικρές ενδομυϊκές ενέσεις. Η βελόνα που χρησιμοποιείται είναι εξαιρετικά λεπτή με αποτέλεσμα ο πόνος να είναι ανεπαίσθητος.

  • Πόσο συχνά μπορεί να γίνεται η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη;

Η διάρκεια της θεραπείας είναι περίπου 4 με 6 μήνες, οπότε καλό είναι να επαναλαμβάνεται 2 με 3 φορές το χρόνο, όχι περισσότερες και αυτό διότι η συχνότερη εφαρμογή της έχει ως αποτέλεσμα την ανοχή του οργανισμού στη βοτουλινική τοξίνη, άρα και μικρότερη διάρκεια του αποτελέσματος.

  • Πότε γίνονται ορατά τα αποτελέσματα;

Τα πρώτα αποτελέσματα της θεραπείας γίνονται ορατά 1 έως 3 ημέρες μετά τη θεραπεία. Τα τελικά αποτελέσματα σε περίπου 10 ημέρες.

  • Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές;

Όταν η θεραπεία πραγματοποιείται από εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος επιπλοκών. Μπορεί να παρατηρηθούν κάποιες μελανιές στα σημεία έγχυσης, οι οποίες εξαφανίζονται τις επόμενες ημέρες.

  • Μετά τη θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη τι οδηγίες πρέπει να ακολουθηθούν;

Μετά τη θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη θα πρέπει να ακολουθηθούν οι εξής οδηγίες:

  1. Αποφεύγετε να ξαπλώσετε για τουλάχιστον 4 ώρες μετά την εφαρμογή της
  2. Η περιοχή δεν θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με πολύ ζεστό νερό για 96 ώρες
  3. Απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ για 24 ώρες
  4. Να μην τρίβετε την συγκεκριμένη περιοχή για τις επόμενες 3 ημέρες
  5. Να αποφεύγετε το μασάζ στην επίμαχη περιοχή
  • Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κάποιος θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη;

Η ηλικία διαφέρει αναλόγως τις ανάγκες κάθε ατόμου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μια ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει κανείς τη θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη δεν υπάρχει. Το καλύτερο είναι να ξεκινήσει μόλις εμφανιστούν οι πρώτες ρυτίδες, που γίνονται ορατές χωρίς μορφασμούς.