• Τι είναι τα λιπώματα;

Τα λιπώματα είναι ογκίδια που αναπτύσσονται κάτω ακριβώς από το δέρμα (υποδορίως) και αποτελούνται από λιποκύτταρα, τα οποία διαφέρουν σε συμπεριφορά από τον υποδόριο λιπώδη ιστό. Μοιάζουν με εξογκώματα, τα οποία παραμορφώνουν την περιοχή που εμφανίζονται. Μπορεί να εμφανίζονται είτε σαν μια μεμονωμένη διόγκωση του δέρματος σε κάποιο σημείο του σώματος ή να είναι πολλαπλά και να αναπτύσσονται διάσπαρτα σε πολλές και διαφορετικές θέσεις.

  • Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται συχνότερα τα λιπώματα;

Τα λιπώματα μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στον υποδόριο ιστό του σώματος. Οι πιο συχνές περιοχές που εντοπίζονται όμως είναι:

  1. Το μέτωπο
  2. Ο λαιμός
  3. Ο αυχένας
  4. Οι ώμοι
  5. Ο θώρακας
  6. Πλαγίως της κοιλιάς
  7. Τα άνω και κάτω άκρα
  • Τα λιπώματα θα πρέπει να αφαιρούνται ;

Τα λιπώματα είναι καλοήθεις όγκοι, δηλαδή από ογκολογικής πλευράς είναι ακίνδυνοι, καθώς δεν δίνουν ποτέ μεταστάσεις. Η μόνη αλλαγή που μπορεί να κάνουν είναι από λιπώματα σε λιποσαρκωματα, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται χειρουργική επέμβαση, καθώς το λιποσάρκωμα είναι κακοήθεια. Ένας ακόμα λόγος που κάποιος μπορεί να θέλει να αφαιρέσει κάποιο λίπωμα είναι από αισθητικής άποψης.

  • Πώς αντιμετωπίζονται τα λιπώματα;

Η μόνη αντιμετώπιση των λιπωμάτων είναι η χειρουργική. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και αφού αφαιρεθεί το λίπωμα, ελέγχεται ενδελεχώς η περιοχή για δορυφόρα ογκίδια και στη συνέχεια συγκλείεται τον τραύμα. Αν το λίπωμα είναι μεγάλο μπορεί να χρειαστεί παροχέτευση, η οποία αφαιρείται μετά από μια ( 1 ) ημέρα. Εξωτερικά στο δέρμα τοποθετούνται πολύ λεπτά ράμματα και οι τομές καλύπτονται με αυτοκόλλητη ταινία. Υπάρχει περίπτωση εφαρμοστεί και γενική αναισθησία σε περίπτωση μεγάλων λιπωμάτων ή λιπωμάτων που βυθίζονται ανάμεσα σε μύες ή κοντά σε περιοχές με ευαίσθητα νευρικά ή αγγειακά στελέχη. Τα λιπώματα μόλις αφαιρεθούν αποστέλλονται πάντα για βιοψία.

  • Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία αφαίρεσης λιπωμάτων;

Δεδομένου ότι τα περισσότερα λιπώματα είναι επιφανειακά, η αφαίρεσή τους σε γενικές γραμμές είναι ανώδυνη. Οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται μια ήπια ενόχληση στην περιοχή ή μια μικρή πίεση, καθώς η περιοχή μετά την επέμβαση θα έχει κάνει ένα οίδημα. Σε περίπτωση μεγάλων λιπωμάτων, όπου ο πόνος μπορεί να είναι εντονότερος συνιστώνται ήπια παυσίπονα. Καλό θα είναι για 2 με 3 ημέρες οι ασθενείς να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση για την αποφυγή δημιουργίας αιματώματος.

  • Υπάρχουν επιπλοκές από την αφαίρεση λιπωμάτων;

Οι επιπλοκές που μπορεί να δημιουργηθούν από την αφαίρεση λιπωμάτων είναι εκχυμώσεις και οίδημα, τα οποία σταδιακά μέσα σε 5 με 7 ημέρες εξαφανίζονται. Ακόμα, μπορεί να εμφανιστούν, σπανιότερα βέβαια, αιμάτωμα, φλεγμονή ή μόλυνση της περιοχής, τα οποία αντιμετωπίζονται με παροχέτευση και χορήγηση αντιβιοτικών αντίστοιχα.

  • Αν αφαιρεθούν τα λιπώματα είναι δυνατό να ξαναδημιουργηθούν;

Όπως αναφέρθηκε, κατά την αφαίρεση των λιπωμάτων πραγματοποιείται ενδελεχής και επιμελής έλεγχος και αφαιρείται εις βάθος ολόκληρη η μάζα των λιπωμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, ο κίνδυνος επανεμφάνισής τους είναι σχεδόν μηδενικός. Υποτροπές συμβαίνουν μόνο όταν έχει γίνει μερική αφαίρεση του λιπώματος ή όταν υπάρχει μικρό δορυφόρο ογκίδιο, το οποίος δεν αναγνωρίστηκε και δεν αφαιρέθηκε αρχικά.