• Τι είναι η σμίκρυνση και ανόρθωση στήθους;

Η σμίκρυνση και ανόρθωση στήθους είναι μια επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται ώστε να μειωθεί το μέγεθος και ο όγκος του στήθους και παράλληλα να βελτιωθεί το σχήμα του. Η σμίκρυνση και ανόρθωση στήθους πραγματοποιείται είτε για λόγους ιατρικούς είτε για αισθητικούς. Το πολύ μεγάλο στήθος μπορεί να προκαλέσει κύφωση κι διάφορες βλάβες στον αυχένα και από αισθητικής άποψης μπορεί να μην ικανοποιεί τη γυναίκα λόγω της πτώσης του εξαιτίας του μεγάλου όγκου του.

  • Ποιες γυναίκες αφορά η σμίκρυνση και ανόρθωση στήθους;

Η σμίκρυνση και ανόρθωση στήθους αφορά γυναίκες που έχουν συμπληρώσει τα 18 έτη, βρίσκονται σε καλή σωματική και ψυχική υγεία και φορούν σουτιέν νούμερο D ή μεγαλύτερο.

  • Ποια διαδικασία ακολουθείται στη σμίκρυνση και ανόρθωση στήθους;

Η σμίκρυνση και ανόρθωση στήθους πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και η διάρκειά της εξαρτάται από τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί και το μέγεθος του στήθους. Συνήθως όμως διαρκεί 3 με 4 ώρες. Οι τεχνικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια είναι με τις μικρότερες μετεγχειρητικές ουλές και τα μακροχρονιότερα αποτελέσματα. Αυτές οι τεχνικές ονομάζονται επεμβάσεις κάθετης μαστοπλαστικής. Σε περιπτώσεις όμως που το στήθος είναι υπερβολικά μεγάλο και πτωτικό, τότε θα πρέπει να πραγματοποιηθεί επέμβαση με μεγαλύτερες τομές.

  • Η σμίκρυνση και ανόρθωση στήθους είναι επώδυνη;

Ο μετεγχειρητικός πόνος από τη σμίκρυνση και ανόρθωση στήθους είναι ελάχιστος. Αμέσως μετά την επέμβαση το στήθος είναι ελαφρώς πρησμένο και καλύπτεται με γάζες. Σταδιακά ο πόνος που προϋπήρχε του χειρουργείου στην πλάτη ή τον αυχένα θα υποχωρήσει πλήρως.

  • Πότε γίνονται ορατά τα αποτελέσματα από την σμίκρυνση και ανόρθωση στήθους;

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά με το που αφαιρεθούν οι επίδεσμοι από το στήθος. Το στήθος παίρνει την τελική του μορφή σε τρεις μέχρι έξι μήνες μετά την επέμβαση.

  • Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές που μπορεί να δημιουργηθούν από τη σμίκρυνση και ανόρθωση στήθους;

Οι επιπλοκές ου μπορεί να δημιουργηθούν από την επέμβαση είναι φλεγμονή, αιμάτωμα, επίμονο οίδημα, ασυμμετρία μαστών, και δύσμορφες ουλές. Σε κάθε πε4ρίπτωση όμως είναι πλήρως αντιμετωπίσιμες.

  • Τι οδηγίες πρέπει να ακολουθήσει η γυναίκα μετά την επέμβαση;

Η μετεγχειρητική πορεία της επέμβασης είναι σχετικά απλή. Η γυναίκα θα πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες του πλαστικού χειρουργού για την περιποίηση της περιοχής και θα χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή για την αποφυγή λοιμώξεων και για την ταχύτερη επούλωση των ουλών. Ακόμα, για ένα μήνα είναι απαραίτητη η εφαρμογή ειδικού στηθόδεσμου. Τις πρώτες 5 ημέρες θα πρέπει να αποφεύγονται οι απότομες κινήσεις. Μετά από μια εβδομάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην εργασία της, εφόσον δεν πρόκειται για χειρονακτική. Η σωματική άσκηση θα πρέπει να αποφεύγεται για τουλάχιστον 1 μήνα.

  • Οι ουλές είναι εμφανείς μετά τη σμίκρυνση και ανόρθωση στήθους;

Ο πλαστικός χειρουργός χορηγεί ειδική κρέμα για ταχύτερη αποκατάσταση, οπότε οι ουλές με την πάροδο των χρόνων εξασθενούν. Ακόμα, τα σημεία που γίνονται οι τομές δεν είναι εμφανή ακόμα και με μαγιό.

  • Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα από τη σμίκρυνση και ανόρθωση στήθους;

Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι μόνιμα, εκτός βέβαια αν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο βάρος. Επίσης, σε περίπτωση εγκυμοσύνης είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί το αποτέλεσμα.