• Τι είναι η αυτόλογη θεραπεία με αυξητικούς παράγοντες και πώς εφαρμόζεται;

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες ή αλλιώς PRP ( Platelet Rich Plasma ) είναι μια μέθοδος στην οποία χρησιμοποιούμε συστατικά από τον ίδιο μας τον οργανισμό και όχι βιταμίνες και υαλουρονικό οξύ, όπως γίνεται στην ενέσιμη μεσοθεραπεία. Εδώ αξιοποιούμε το πλάσμα του οργανισμού μας, το οποίο είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια. Αυτά με την απελευθέρωση αυξητικών παραγόντων, βοηθούν στην παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Ακόμα, το πλάσμα περιέχει πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία που ανανεώνουν τα κύτταρα και ενυδατώνουν το δέρμα. Στην αυτόλογη μεσοθεραπεία λαμβάνεται μικρή ποσότητα αίματος και σε ειδικό μηχάνημα γίνεται διαχωρισμός του αίματος από τα βασικά συστατικά του. Χρησιμοποιούμε το πλάσμα και τους αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων και αφού αυτά επεξεργαστούν εγχέονται με μια λεπτή βελόνα. Τα συστατικά αυτά ενεργοποιούν την επιδιόρθωση των ιστών που έχουν υποστεί βλάβη και το δέρμα γίνεται πιο λαμπερό, οι ρυτίδες πιο αχνές και οι ουλές δυσδιάκριτες. Μπορεί στο τέλος της θεραπείας να υπάρξει ένας ήπιος ερεθισμός που δεν διαρκεί όμως πολύ ώρα. Η αυτόλογη μεσοθεραπεία εφαρμόζεται στο πρόσωπο, το λαιμό, το ντεκολτέ και τα χέρια και διαρκεί περίπου 30 με 45 λεπτά. Ακόμα, η αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες (PRP) μπορεί να εφαρμοστεί, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, καθώς επιβραδύνει την τριχόπτωση και ενισχύει τη δημιουργία νέων τριχών.

  • Πόσες θεραπείες με αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες πρέπει να κάνει κανείς για να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από την κατάσταση που έχει το δέρμα. Σε νεαρές ηλικίες που το δέρμα δεν έχει υποστεί μεγάλη φθορά, αρκεί ακόμη και μια θεραπεία. Σε άλλες περιπτώσεις χρειάζεται επανάληψη της διαδικασίας 2 με 3 φορές αναλόγως πάλι το δέρμα και το πρόβλημα. Η κάθε εφαρμογή γίνεται αφού μεσολαβήσει διάστημα 1,5 μηνός από την προηγούμενη. Η αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες ( PRP ) θα ήταν καλό να επαναλαμβάνεται μια φορά το χρόνο, εάν θέλουμε τα αποτελέσματα να διαρκέσουν.

  • Πότε γίνονται ορατά τα αποτελέσματα από την αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες;

Τα αποτελέσματα γίνονται ορατά σταδιακά μετά από 10 με 15 ημέρες και τελειοποιούνται μετά από ένα μήνα περίπου.

  • Με την αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες παρουσιάζονται επιπλοκές;

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες είναι εντελώς ακίνδυνη. Έχει εγκριθεί από τον αμερικανικό FDΑ και είναι η μοναδική μη επεμβατική θεραπεία που αξιοποιεί τις ιδιαίτερες ικανότητες του ίδιου του οργανισμού, χρησιμοποιώντας τα συστατικά που βρίσκονται στο αίμα. Η μοναδική επιπλοκή που μπορεί να παρουσιαστεί είναι η εμφάνιση μωλώπων στα σημεία που έχουν τσιμπηθεί με τη βεόνα.

  • Η αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες μπορεί να συνδυαστεί με άλλες μη επεμβατικές θεραπείες;

Σαφώς και η αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες μη επεμβατικές θεραπείες για να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Οι θεραπείες αυτές είναι η θεραπεία με βουτολινική τοξίνη, η μεσοθεραπεία, το υαλουρονικό οξύ, το fractional laser, το Dermapen 4. Η σειρά με την οποία θα γίνει η κάθε θεραπεία καθώς και τα μεσοδιαστήματα, καθορίζονται από τον πλαστικό χειρουργό για όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα.