- Τι είναι ουλές και πώς δημιουργούνται;
Οι ουλές είναι σημάδια που επιμένουν είτε μετά την επούλωση του δέρματος από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση, είτε μετά από εγκαύματα ή σοβαρή ακμή. Η κακή επούλωση των πληγών μπορεί να εμφανίσει ουλές που είναι αντιαισθητικές ή και παραμορφωτικές. Όμως, και πληγές που επουλώνονται καλά μπορεί να δημιουργήσουν ουλές. Οι ουλές μπορεί να έχουν διαφορετικό χρώμα και υφή από το υπόλοιπο δέρμα και να είναι ιδιαιτέρως εμφανείς λόγω μεγέθους, σχήματος ή της θέσης που βρίσκονται. Για παράδειγμα, οι ουλές μπορεί να είναι απλές επιφανειακές ανωμαλίες που δεν προκαλούν σωματικές δυσμορφίες, όπως οι ουλές από την ακμή που θεραπεύονται συνήθως με την τοπική μέθοδο. Οι υπερτροφικές ουλές συχνά είναι επηρμένες, κόκκινες και μπορεί να διευρυνθούν με τα χρόνια. Τα χηλοειδή είναι μεγαλύτερα από τις υπερτροφικές ουλές, μπορεί να προκαλούν κνησμό και να εμφανίζουν πτυχώσεις. Εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο, το λαιμό, το στέρνο και τους ώμους. Τέλος, οι ρικνώσεις είναι ουλές που περιορίζουν την κίνηση εξαιτίας της έλξης του δέρματος και του υποκείμενου ιστού κατά τη διάρκεια της επούλωσης.
- Πώς θεραπεύονται οι ουλές;
Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για τις ουλές που εφαρμόζονται στις μέρες μας και υπόσχονται εξαιρετικά αποτελέσματα στη βελτίωση και κάποιες φορές στην εξαφάνισή τους με τρόπο ανώδυνο και γρήγορο. Οι μέθοδοι αυτές εξαρτώνται από τη σοβαρότητα, τον τύπο, τη θέση και το μέγεθος της ουλής. Τις περισσότερες φορές χρειάζεται μόνο μια μέθοδος θεραπείας, αλλά μπορεί να χρειαστεί και συνδυασμός για καλύτερα αποτελέσματα. Ενδεικτικά κάποιες θεραπείες είναι οι εξής:
- Τοπικές θεραπείες: στις επιφανειακές ουλές εφαρμόζονται ειδικά τζελ που επουλώνουν την πληγή.
- Ενέσιμες θεραπείες: ενδείκνυνται και για τις ρηχές και για τις πιο βαθιές ουλές. Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι το υαλουρονικό οξύ, το κολλαγόνο κ.α. , οι οποίες όταν εγχέονται στην πάσχουσα περιοχή, εξομαλύνουν τις ουλές.
- Επιφανειακές θεραπείες: Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι θεραπείες όπου αφαιρούνται οι ανώτερες στοιβάδες του δέρματος ή που γίνεται αλλαγή της φύσης του ιστού, όπως:
- Το laser: Οι ουλές απομακρύνονται με έναν ανώδυνο και ακριβή τρόπο με πολύ καλά αποτελέσματα. Δεν απαιτείται αναισθησία, ούτε χρόνος ανάρρωσης. Συνήθως πέντε συνεδρίες είναι αρκετές και τα αποτελέσματα της θεραπείας συνεχίζονται ακόμα και μετά το τέλος των θεραπειών. Βέβαια, τα αποτελέσματα εξαρτώνται και από τη σοβαρότητα της κάθε ουλής.
- Το χημικό Peeling: Στο χημικό Peeling χρησιμοποιούνται ειδικά διαλύματα, τα οποία ποικίλουν σε βαθμό οξύτητας, αναλόγως τη δράση που θέλουμε να επιτύχουμε. Η επούλωση επιτυγχάνεται σε τρεις ημέρες με τρείς εβδομάδες και τα αποτελέσματα είναι ανάλογα του βάθους διείσδυσης του χημικού peeling, δηλαδή όσο πιο βαθύ, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα. Εξομαλύνονται οι επιφανειακές ανωμαλίες ως προς την υφή και το χρώμα και το δέρμα αποκτά μια λεία επιφάνεια.
- Η μικροδερμοαπόξεση: Χρησιμοποιούνται ειδικοί μικροκρύσταλλοι, οι οποίοι επιτυγχάνουν την απομάκρυνση των κατεστραμμένων ή βλαβερών κυττάρων από την επιφάνεια του δέρματος. Είναι μια διαδικασία ανώδυνη και η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 15 με 20 λεπτά. Ο αριθμός των συνεδριών που προτείνεται είναι από 2 έως 4, αναλόγως το πρόβλημα, με απόσταση 3 ή 4 εβδομάδες μεταξύ τους. Για τη διατήρηση των αποτελεσμάτων, καλό είναι η μικροδερμοαπόξεση να επαναλαμβάνεται κάθε 3 με 4 μήνες.