Τι είναι οι κύστες;

Οι κύστες, σμηγματογόνες ή επιδερμοειδείς, είναι μαλακά ογκίδια, τα οποία περιέχουν συνήθως σμήγμα και εμφανίζονται στο υποδόριο. Οι πιο συνηθισμένες περιοχές εμφάνισής τους αποτελούν το πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής, οι λοβοί, η οπίσθια επιφάνεια των αυτιών, και ο αυχένας, με σπανιότερη έμφαση στα άνω και τα κάτω άκρα.

Δημιουργούνται όταν οι σμηγματογόνοι αδένες του δέρματος, που παράγουν το σμήγμα με το οποίο λιπαίνεται το δέρμα.

Το αποτέλεσμα είναι οι αδένες αυτοί να φράζουν.

Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά των κυστών;

Τα χαρακτηριστικά των σμηγματογόνων κύστεων είναι αυτά που διακρίνουν όλους τους καλοήθεις όγκους, όπως, το ωοειδές και ομαλό σχήμα, συμπαγής και μαλακή υφή, ψηλαφιούνται εύκολα, δεν προκαλούν κνησμό, δεν πονούν, δεν αιμορραγούν και δεν κάνουν ποτέ μεταστάσεις.

Πως αντιμετωπίζονται οι κύστες;

Συνήθως, οι κύστες αυτές, όταν παραμένουν σταθερές σε μέγεθος και βρίσκονται βαθιά στο υποδόριο, δεν αφαιρούνται. Σε περίπτωση όμως όπου αυτές αυξάνονται αρκετά σε μέγεθος, καλό είναι να αφαιρούνται ώστε να αποφευχθεί πιθανή μόλυνση.

Η αφαίρεση πραγματοποιείται χειρουργικά με τοπική αναισθησία, όπου αφαιρείται πλήρως ο όγκος, χωρίς να ανοιχτεί η κάψα ή να κοπεί σε κομμάτια. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται και η επανεμφάνιση των νέων κύστεων.

Επιπλέον η κύστη που αφαιρείται αποστέλλεται πάντα για βιοψία.

Οι κύστες μπορούν να επανεμφανιστούν μετά την αφαίρεσή τους;

Προκειμένου να μην επανεμφανιστεί μία κύστη, θα πρέπει να είναι ριζική η αφααίρεσή της. Δηλαδή, θα πρέπει να αφαιρείται ολόκληρη η κάψα, μαζί με το περιεχόμενό της και όχι τμηματικά.

Τι ακολουθεί μετά την αφαίρεση μιας κύστης;

Μετά την αφαίρεση της κύστης, ο/η ασθενής μπορεί να επιστρέψει αμέσως στο σπίτι, καθώς η επέμβαση αυτή είναι εντελώς ανώδυνη.

Στην περιοχή ενδέχεται να δημιουργηθεί κάποιο ήπιο οίδημα ή μικρές εκχυμώσεις που συνήθως υποχωρούν μέσα στις επόμενες 3 με 5 ημέρες.

Προτείνεται ιδανικά, να αποφεύγεται η έντονη σωματική δραστηριότητα για τις επόμενες 2-3 ημέρες, ώστε να αποφύγουμε τη δημιουργία αιματώματος στην περιοχή της αφαίρεσης.