Ουλές ονομάζονται τα επίμονα σημάδια, τα οποία έχουν δημιουργηθεί ύστερα από επούλωση του δέρματος από κάποια επέμβαση, σοβαρό έγκαυμα ή ακμή.
Οι ουλές διαφέρουν σε χρώμα και υφή από το υπόλοιπο δέρμα και είναι ιδιαιτέρως εμφανείς λόγω θέσης, σχήματος ή και μεγέθους. Υπάρχουν διαφόρων ειδών ουλές, όπως οι υπερτροφικές, οι απλές επιφανειακές, τα χηλοεοδή και οι ρικνώσεις.
Πως αντιμετωπίζονται οι ουλές;
Η αντιμετώπιση των ουλών πραγματοποιείται με διάφορες τεχνικές, οι οποίες επιφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα με κάποιες φορές την πλήρη εξαφάνισή τους. Οι τεχνικές αυτές είναι ανώδυνες και γρήγορες, μπορούν να πραγματοποιηθούν συνδυαστικά, αλλά και μεμονωμένα.
Κάποιες από αυτές τις τεχνικές είναι οι τοπικές θεραπείες, οι ενέσιμες και οι επιφανειακές. Οι επιφανειακές θεραπείες είναι εκείνες, κατά τις οποίες αφαιρούνται οι ανώτερες στοιβάδες του δέρματος ή πραγματοποιείται αλλαγή της φύσης του ιστού. Σε αυτές συγκαταλέγονται το Laser, το χημικό peeling και η μικροδερμοαπόξεση.
Τοπικές και ενέσιμες θεραπείες
Αναλυτικότερα, οι τοπικές αναφέρονται σε ειδικά τζελ, τα οποία εφαρμόζονται στις επιφανειακές ουλές και επουλώνουν την πληγή.
Στις ενέσιμες θεραπείες χρησιμοποιούνται υαλουρονικό οξύ, κολλαγόνο κ.α., τ οποία εγχέονται στην περιοχή που μας αφορά και εξομαλύνουν τις ουλές. Η συγκεκριμένη τεχνική ενδείκνυται και για ρηχές, αλλά και πιο βαθιές ουλές.
Το laser απομακρύνει τις ουλές με τρόπο ανώδυνο και ακριβή, χωρίς αναισθησία και χρόνο ανάρρωσης. Ο συνηθισμένος αριθμός συνεδριών δεν ξεπερνά τις 5, αλλά πάντα εξαρτάται από τη βαρύτητα της κάθε περίπτωσης.
Το χημικό Peeling, αναλόγως τα αποτελέσματα που θέλουμε, χρησιμοποιεί ειδικά διαλύματα σε διαφορετικό βαθμό οξύτητας. Η επούλωση επιτυγχάνεται από 3 ημέρες μέχρι 3 εβδομάδες και τα αποτελέσματα είναι ανάλογα με το βαθμό διείσδυσης του διαλύματος. Δηλαδή, όσο πιο βαθύ είναι το χημικό peeling, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα που θα έχουμε.
Τέλος, η μικροδερμοαπόξεση με την βοήθεια μικροκρυστάλλων, έχει σαν αποτέλεσμα την απομάκρυνση των κατεστραμμένων ή βλαβερών κυττάρων από την επιφάνεια του δέρματος, με τη .
Η όλη θεραπεία διαρκεί 15 με 20 λεπτά, είναι εντελώς ανώδυνη και ο αριθμός των συνεδριών ξεκινά από 2 έως 4, αναλόγως πάντα τη σοβαρότητα του προβλήματος, με απόσταση 3 ή 4 εβδομάδες μεταξύ τους. Η επανάληψη της δερμοαπόξεσης κάθε 3 με 4 μήνες, διατηρεί την επιτυχία του αποτελέσματος.