• Τι είναι το μελάνωμα;

Το μελάνωμα αποτελεί τη σοβαρότερη κακοήθη βλάβη του δέρματος, καθώς διασπείρεται μέσω του λεμφικού συστήματος ή του αίματος και μπορεί να κάνει μεταστάσεις σε διάφορα όργανα του σώματος, όπως στο συκώτι, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο. Εμφανίζεται ολοένα και με μεγαλύτερη συχνότητα, κυρίως σε γυναίκες ηλικίας 25 με 29 ετών.

Οι αιτίες εμφάνισής του είναι η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο, με τα λευκά δέρματα να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, διάφοροι γενετικοί παράγοντες και το οικογενειακό ιστορικό. Παρουσιάζεται σε όλες τις περιοχές του δέρματος, ακόμα και στις παλάμες, τις πατούσες και το περίνεο, με συχνότερα τα σημεία που έρχονται σε επαφή με τον ήλιο, όπως το πρόσωπο, τα χέρια, η πλάτη, το στήθος, η κοιλιά και τα πόδια.

Ακόμα, μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους, μεγέθη και έκταση (σε βάθος μέσα στο δέρμα ή να επεκταθεί στους λεμφαδένες σε πολλά σημεία του σώματος).

Το μελάνωμα μοιάζει με σπίλο, παρόλα αυτά παρουσιάζει διαφορετική μορφολογία. Μπορεί να είναι χρώματος μαύρου, μπλε, σκούρου καφέ ή γκρίζου και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί διόγκωση και σταδιακή πάχυνση. Κάποια από τα συμπτώματα που μπορεί να το συνοδεύουν, αποτελούν ο κνησμός, η αιμορραγία και η εφελκιδοποίηση (αποξηραμένες κρούστες).

 

  • Πώς αντιμετωπίζεται το μελάνωμα;

Η αντιμετώπιση του μελανώματος είναι κυρίως χειρουργική με αφαίρεση της πάσχουσας περιοχής. Αναλόγως την έκταση της βλάβης, πραγματοποιείται τοπική ή γενική αναισθησία. Σε περιπτώσεις όπου η βλάβη είναι εκτεταμένη και απαιτείται μεγάλη αφαίρεση δέρματος και υποδόριων ιστών, πραγματοποιείται πλαστική χειρουργική για τη σύγκλειση της προβληματικής περιοχής. Μετεγχειρητικά και μετά τα αποτελέσματα της ιστοπαθολογικής εξέτασης, απαιτείται συνεργασία με τον ειδικό ογκολόγο για τον τρόπο συνέχισης της θεραπείας (πιθανή ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία).

Όπως αναφέραμε, το μελάνωμα είναι μία επικίνδυνη κακοήθεια του δέρματος. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, μετά την αντιμετώπισή του επιβάλλεται η συχνή παρακολούθηση των ασθενών από τον ογκολόγο, τον δερματολόγο και τον πλαστικό χειρουργό.