• Τι είναι η κοιλιοπλαστική;

Η κοιλιοπλαστική είναι μια επέμβαση, η οποία διορθώνει τις ατέλειες στην περιοχή της κοιλιάς, όπως οι ραγάδες που προκύπτουν μετά από μεγάλη απώλεια βάρους ή από εγκυμοσύνη ή η περίσσεια λίπους και δέρματος. Η κοιλιοπλαστική μπορεί να αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση μιας χαλαρής κοιλιάς και να βελτιώσει τη συνολική εικόνα του σώματος. Σε συνδυασμό με συστηματική άσκηση και ισορροπημένη διατροφή, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι μόνιμα. Απευθύνεται τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες με χαλάρωση και περίσσιες δέρματος στην περιοχή της κοιλιάς, αλλά δεν ανήκουν στην κατηγορία υπέρβαρων.

  • Ποια η διαδικασία της κοιλιοπλαστικής;

Η κοιλιοπλαστική πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και η διάρκεια της διαφέρει αναλόγως την ποσότητα του δέρματος που πρέπει να αφαιρεθεί. Συνήθως διαρκεί 2 ώρες, αλλά μπορεί να φτάσει και τις 4 ώρες, όταν πρόκειται για άτομα με μεγάλο πρόβλημα χαλάρωσης και λίπους. Οι τομές εκτείνονται από τα δεξί λαγόνιο οστό ως το αριστερό, από τις οποίες ανασηκώνεται το κοιλιακό τοίχωμα μέχρι το επίπεδο των κατώτερων θωρακικών πλευρών. Οι πλάγιοι κοιλιακοί μύες συρράπτονται ώστε να διορθωθεί η διάτασή τους αι να ενισχυθεί το κοιλιακό τοίχωμα. Το λίπος και το δέρμα τραβιούνται προς τα κάτω και αφαιρείται η περίσσεια λίπους και δέρματος. Ο ομφαλός τοποθετείται σε νέα θέση, σε στρογγυλή τομή που έχει πραγματοποιηθεί. Αναλόγως την περίπτωση, πριν τη σύγκλειση των τομών,  μπορεί να γίνει και λιποαναρρόφηση για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

  • Τι επιπλοκές μπορεί να προκύψουν από μια κοιλιοπλαστική;

Οι επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από την κοιλιοπλαστική αν και σπάνιες μπορεί να είναι: μετεγχειρητική αιμορραγία, συσσώρευση αντιδραστικού υγρού στην περιοχή της επέμβασης, εάν ο/η ασθενής είναι καπνιστής ή πάσχει από διαβήτη μπορεί να υπάρξουν προβλήματα κατά την επούλωση, άτομα που δεν κινούνται μετά την επέμβαση μπορεί να παρουσιάσουν θρομβώσεις στις φλέβες των κάτω άκρων.

  • Ποια η μετεγχειρητική πορεία της επέμβασης;

Μια ημέρα μετά την κοιλιοπλαστική οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους. Τις πρώτες ημέρες παρατηρούνται οίδημα και μελανιές στην περιοχή, οι οποίες σταδιακά υποχωρούν. Ο πόνος αντιμετωπίζεται με αναλγητικά και μειώνεται σταδιακά. Αφού περάσουν 5 ημέρες και αφαιρεθούν οι παροχετεύσεις μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους και τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Σε περίπτωση χειρωνακτικής εργασίας ίσως χρειαστούν άλλες 5 ημέρες προτού επιστρέψουν. Το πρώτο διάστημα οι ασθενείς θα πρέπει να φορούν κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και ειδική ζώνη. Η οδήγηση επιτρέπεται μετά από 2 εβδομάδες.

  • Με την κοιλιοπλαστική οι ραγάδες εξαφανίζονται;

Κατά την κοιλιοπλαστική το δέρμα στην περιοχή κάτω από τον αφαλό αφαιρείται, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση των ραγάδων. Αν όμως οι ραγάδες βρίσκονται στο πλάι ή πάνω από τον αφαλό, τότε δεν μπορούν να εξαλειφθούν πλήρως.

  • Η κοιλιοπλαστική μπορεί να συνδυαστεί με άλλες επεμβάσεις αισθητικής;

Σε κάποιες περιπτώσεις για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορεί να συνδυαστεί η κοιλιοπλαστική με τη λιποαναρρόφηση. Αυτό γίνεται όταν εκτός από παραπάνω δέρμα θέλουμε να αφαιρέσουμε και ποσότητα λίπους που είναι συσσωρευμένο στην περιοχή της κοιλιάς. Σε ορισμένες περιοχές η ποσότητα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διόρθωση ατελειών στο πρόσωπο ή σε άλλα σημεία του σώματος ( αυτομεταμόσχευση λίπους ).