• Τι είναι το ενδοσκοπικό lifting μετώπου;

Το ενδοσκοπικό lifting μετώπου πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, την οποία εφαρμόζουμε για την εξάλειψη των ρυτίδων και της χαλάρωσης στην περιοχή του μετώπου και των φρυδιών. Με το ενδοσκοπικό lifting μετώπου, τα φρύδια ανυψώνονται, οι ρυτίδες λειαίνονται και η κουρασμένη όψη εξαφανίζεται. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και μέθη και απευθύνεται τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην περιοχή του μετώπου, δηλαδή εκτεταμένες ρυτίδες σε όλο το πλάτος του και φρύδια που έχουν μετατοπιστεί προς τα κάτω, δείχνοντας την όψη του προσώπου κουρασμένη και ταλαιπωρημένη. Ενδεικτική ηλικία για να πραγματοποιήσει κάποιος ένα ενδοσκοπικό lifting μετώπου είναι οι ηλικίες 40 με 60 ετών. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε νεότερα άτομα, λόγω έντονου προβλήματος στην περιοχή.

  • Πώς πραγματοποιείται το ενδοσκοπικό lifting μετώπου;

Για το ενδοσκοπικό lifting μετώπου ο πλαστικός χειρουργός πραγματοποιεί 4 πολύ μικρές τομές στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής. Με τη χρήση ενδοσκοπικών εργαλείων και ειδικής κάμερας, μπορεί και έχει σαφή εικόνα των μυών της περιοχής και έτσι προχωρά σε αποκόλληση και ανύψωση του δέρματος του μετώπου, χωρίς να αφαιρέσει την περίσσεια δέρματος όπως συνηθιζόταν σε παλαιότερες τεχνικές. Εν συνεχεία γίνεται επανατοποθέτηση των ιστών που είχε χαλαρώσει στην αρχική τους θέση και πραγματοποιείται συρραφή των τομών.

  • Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία του;

Μετά από ένα ενδοσκοπικό lifting μετώπου ο/η ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για ένα βράδυ. Την επόμενη ημέρα αφαιρούνται οι παροχετεύσεις και μπορεί να επιστρέψει σπίτι. Στην περιοχή θα υπάρχει ένα ελαφρύ οίδημα, το οποίο όμως υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες. Επίσης ενδέχεται να παρουσιαστούν πονοκέφαλοι για μερικές ώρες. Μετά από το ενδοσκοπικό lifting μετώπου είναι απαραίτητη η εφαρμογή ειδικού επιδέσμου για λίγες ημέρες.

  • Το ενδοσκοπικό lifting μετώπου παρουσιάζει επιπλοκές;

Οι επιπλοκές από το ενδοσκοπικό lifting μετώπου είναι εξαιρετικά σπάνιες. Κάποιες από αυτές είναι η εντοπισμένη φλεγμονή, η διάσπαση των χειρουργικών τομών και η ήπια μετεγχειρητική αιμορραγία.

  • Πότε είναι ορατά τα αποτελέσματα από την επέμβαση και πόσο διαρκούν;

Τα αποτελέσματα είναι ορατά αμέσως μετά την επέμβαση και είναι μόνιμα.

  • Πότε μπορεί ο/η ασθενής να επιστρέψει στις καθημερινές του/της δραστηριότητες;

Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά από 5 με 8 ημέρες, αναλόγως το βαθμό επούλωσης του οργανισμού τους. Οι ουλές δεν φαίνονται, καθώς κρύβονται στο τριχωτό της κεφαλής, ο πόνος είναι ελάχιστος και το οίδημα υποχωρεί πολύ γρήγορα. Η επιστροφή σε αθλήματα ήπιας μορφής μπορεί να γίνει μετά από 1 εβδομάδα με 10 ημέρες. Σε εντονότερη σωματική άσκηση μετά από 1 μήνα.

  • Μπορεί το ενδοσκοπικό lifting μετώπου να αντικατασταθεί από τη θεραπεία με βουτολινική τοξίνη;

Η θεραπεία με βουτολινική τοξίνη μπορεί να αντικαταστήσει εν μέρει το ενδοσκοπικό lifting μετώπου σε νεότερα άτομα με μέτριου βαθμού πτώση. Στις μεγαλύτερες ηλικίες με σοβαρότερη πτώση, η μόνη λύση είναι το ενδοσκοπικό lifting μετώπου.

  • Μπορούν με το ενδοσκοπικό lifting μετώπου να συνδυαστούν και άλλες αισθητικές επεμβάσεις;

Με το ενδοσκοπικό lifting μετώπου μπορούν να συνδυαστούν διάφορες άλλες επεμβάσεις, όπως βλεφαροπλαστική, λίφτινγκ προσώπου, αυτομεταμόσχευση λίπους ή άλλες θεραπείες για τν επίτευξη ακόμα