• Τι είναι η βλεφαροπλαστική;

Η βλεφαροπλαστική είναι η αισθητική επέμβαση, η οποία απομακρύνει τις σακούλες κάτω από τα μάτια και την περίσσεια δέρματος στην περιοχή των άνω βλεφάρων. Το βλέμμα παύει να δείχνει κουρασμένο και αποκτά τη χαμένη του νεανικότητα και φρεσκάδα, βελτιώνοντας συγχρόνως τη συνολική εικόνα του προσώπου και με τη σειρά του τη χαμένη αυτοπεποίθηση του ατόμου.

  • Τι διορθώνεται με τη βλεφαροπλαστική;

Με τη βλεφαρπλαστική απομακρύνεται η περίσσεια του δέρματος στα άνω βλέφαρα και το πλεονάζον λίπος, το οποίο ευθύνεται για τη διόγκωση στην περιοχή του έσω κανθού. Στα κάτω βλέφαρα, απομακρύνεται το περικογχικό λίπος που είναι υπεύθυνο για τις «σακούλες» και η περίσσεια δέρματος ώστε να επιτευχθεί η μείωση των ρυτίδων.

  • Η βλεφαροπλαστική γίνεται συνολικά στο βλέφαρο ή μπορεί να γίνει μόνο στο άνω ή το κάτω;

Η βλεφαροπλαστική καλό είναι να γίνεται συνολικά, καθώς τα σημάδια του χρόνου εκτείνονται σε ολόκληρη την περιοχή του ματιού. Παρόλα αυτά, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι αλλοιώσεις είναι εντονότερες είτε στο άνω είτε στο κάτω βλέφαρο. Οπότε μπορούμε να επέμβουμε μεμονωμένα στη μία ή την άλλη περιοχή.

  • Πώς γίνεται η βλεφαροπλαστική στα κάτω βλέφαρα;

Η βλεφαροπλαστική στα κάτω βλέφαρα στις νεαρότερες ηλικίες πραγματοποιείται με πολύ μικρού μήκους τομές στην περιοχή του επιπεφυκότα και έτσι δεν δημιουργούνται εξωτερικές ουλές. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, η τομή πραγματοποιείται κάτω από τις βλεφαρίδες, ώστε να αποκατασταθεί η χαλαρότητα. Και στις δύο περιπτώσεις αφαιρείται μόνο το πλεονάζον λίπος.

  • Υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών στη βλεφαροπλαστική;

Ο κίνδυνος επιπλοκών στη βλεφαροπλαστική είναι ελάχιστος. Αν προκύψουν κάποιες, αυτές είναι το μετεγχειρητικό αιμάτωμα ή αλλοίωση των βλεφάρων.

  • Οι ουλές από τη βλεφαροπλαστική είναι εμφανείς;

Οι ουλές από τη βλεφαροπλαστική, μετά από κάποιο διάστημα, διακρίνονται με μεγάλη δυσκολία. Τα σημεία που πραγματοποιούνται οι τομές είναι τέτοια ώστε να μπορούν να κρυφτούν. Στο άνω βλέφαρο η τομή γίνεται μέσα στην αντιβλεφαρική σχισμή, με αποτέλεσμα όταν τα μάτια είναι ανοιχτά, δεν είναι ορατή. Στα κάτω βλέφαρα γίνεται ακριβώς κάτω από τα βλεφαρίδες. Η επούλωση είναι άριστη, λόγω του δέρματος στη συγκριμένη περιοχή που είναι πολύ λεπτό.

  • Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία της βλεφαροπλαστικής και τι πρέπει να προσέχουμε;

Η βλεφαροπλαστική πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και μέθη. Μετά από 2 με 3 ώρες μετά την επέμβαση, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους. Μετά από 5 ημέρες γίνεται η αφαίρεση των ραμμάτων και μέσα σε 2 μήνες οι ουλές έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Μέχρι να αφαιρεθούν τα ράμματα, θα πρέπει οι ασθενείς να κυκλοφορούν εκτός σπιτιού με γυαλιά ηλίου και το πρώτο διάστημα καλό θα ήταν να αποφευχθεί η έντονη άσκηση, η παρακολούθηση τηλεόρασης, η χρήση μακιγιάζ και φακών επαφής. Για τη μείωση του οιδήματος χρησιμοποιείτε κρύες κομπρέσες και αν παρατηρηθεί ξηροφθαλμία, οι σταγόνες βοηθούν στην αντιμετώπισή της.

  • Η βλεφαροπλαστική έχει μόνιμα αποτελέσματα ή υπάρχει πιθανότητα να επαναληφθεί;

Η βλεφαροπλαστική προσφέρει αποτελέσματα μακράς διαρκείας. Ωστόσο η διαδικασία γήρανσης δεν σταματά, οπότε υπάρχει το ενδεχόμενο επανεμφάνισης περίσσεια δέρματος στην περιοχή των άνω βλεφάρων, το οποίο βέβαια μπορεί να διορθωθεί με το ενδοσκοπικό lifting μετώπου. Στα κάτω βλέφαρα, τα αποτελέσματα διαρκούν περισσότερο, οπότε είναι σπάνιο το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η βλεφαροπλαστική.