• Τι είναι η αυτομεταμόσχευση λίπους;

Η αυτομεταμόσχευση λίπους είναι μια πολύ συχνή επέμβαση πλαστικής χειρουργικής σε όλο τον κόσμο. Με αυτήν διορθώνονται οι ατέλειες σε διάφορα σημεία του σώματος και του προσώπου. Το λίπος που χρησιμοποιείται, έχει αφαιρεθεί από περιοχές του σώματος του ίδιου του ατόμου, με υψηλή συγκέντρωση όπως η κοιλιακή χώρα, οι γλουτοί, οι μηροί, τα γόνατα και το εσωτερικό των βραχιόνων.

  • Πώς λειτουργεί η αυτομεταμόσχευση λίπους στο πρόσωπο;

Με τα χρόνια το δέρμα αλλάζει και χαλαρώνει με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται το περίγραμμα και τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Η αυτομεταμόσχευση λίπους στο πρόσωπο διορθώνει τις ατέλειες στο περίγραμμα, επαναφέρει τον όγκο στα ζυγωματικά και βελτιώνει εντυπωσιακά την ποιότητα και την υφή του δέρματος λόγω των βλαστοκυττάρων που υπάρχουν στον λιπώδη ιστό.

  • Σε ποια σημεία του προσώπου μπορεί να γίνει αυτοματαμόσχευση λίπους;

Τα σημεία του προσώπου που μπορεί να γίνει η αυτομεταμόσχευση λίπους είναι: η περιοχή των ζυγωματικών, τα βλέφαρα, το μεσόφρυο, τα χείλη, οι ρινοπαρειακές αύλακες, ολόκληρο το περίγραμμα του προσώπου και σε ουλές από ακμή ή τραύματα.

  • Πώς γίνεται η αυτομεταμόσχευση λίπους στο πρόσωπο;

Η αυτομεταμόσχευση λίπους στο πρόσωπο πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία και μέθη. Αρχικά γίνεται αφαίρεση του λίπους από περιοχές του σώματος που υπάρχει περίσσεια με τη χρήση ειδικά σχεδιασμένης κάνουλας. Τα λιποκύτταρα υπόκεινται σε φυγοκέντρηση, προκειμένου να απομονωθούν οι ουσίες που δεν χρησιμεύουν. Η επανατοποθέτηση των λιποκυττάρων στο πρόσωπο γίνεται με κάνουλες μικρού μεγέθους.

  • Πώς λειτουργεί η αυτομεταμόσχευση λίπους στο σώμα;

Η αυτομεταμόσχευση λίπους στο υπόλοιπο σώμα πραγματοποιείται για να χαρίσει συμμετρία σε προβληματικά και δυσανάλογα σημεία, όπως σε μικρούς γλουτούς και στήθος, σε πολύ αδύνατες γάμπες αλλά και σε ατέλειες στο περίγραμμα του σώματος.

  • Σε ποια σημεία του σώματος πραγματοποιείται;

Η αυτομεταμόσχευση λίπους πραγματοποιείται στους γλουτούς για αύξηση του όγκου και βελτίωση του σχήματός τους, στις γάμπες όταν είναι πολύ αδύνατες, για αύξηση του στήθους ή αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή, στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών για να αντιμετωπιστεί η γερασμένη όψη και σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος για βελτίωση του περιγράμματός του.

  • Πώς πραγματοποιείται η αυτομεταμόσχευση λίπους στο σώμα;

Η αυτομεταμόσχευση λίπους στο σώμα γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και στο πρόσωπο με τη μόνη διαφορά πως η λήψη και η επανατοποθέτηση του λίπους πραγματοποιείται με μεγαλύτερες κάνουλες, καθώς θα μεταμοσχευθεί μεγαλύτερη ποσότητα λίπους. Η επεξεργασία του λίπους εδώ γίνεται με διήθηση και διαχωρισμό των λιποκυττάρων.

  • Υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών από την αυτομεταμόσχευση λίπους;

Οι μόνες επιπλοκές που μπορεί να παρατηρηθούν από την επέμβαση είναι κάποιο ελαφρύ οίδημα ή εκχυμώσεις.

  • Ποια η μετεγχειρητική εξέλιξη της αυτομεταμόσχευσης λίπους;

Οι ασθενείς μπορούν να φύγουν από το νοσοκομείο μετά από 2 με 3 ώρες. Διάστημα αποθεραπείας δεν υπάρχει και οι ασθενείς μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν αμέσως μετά την επέμβαση. Στην αυτομεταμόσχευση προσώπου τυχόν μελανιές εξαφανίζονται μετά από 3 ημέρες. Ουλές δεν μένουν καθώς οι οπές και οι τομές που γίνονται είναι εξαιρετικά μικρές. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος και αντιμετωπίζεται με ήπια αναλγητικά. Τέλος, να αναφέρουμε πως δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης, καθώς το μόσχευμα δεν είναι ξένο και τα αποτελέσματα από την αυτομεταμόσχευση λίπους είναι μόνιμα.