• Τι είναι η ανόρθωση στήθους;

Η ανόρθωση στήθους είναι μια από τις πιο συχνές επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής. Αποτελεί μια απολύτως ασφαλή επέμβαση, την οποία πραγματοποιούν χιλιάδες γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εμφάνισή τους λόγω πτώσης του στήθους τους. Η ανόρθωση στήθους μπορεί να συνδυαστεί με αυξητική ή σμίκρυνση στήθους. Στόχος της επέμβασης είναι η επαναφορά του στήθους στην αρχική του θέση, η διόρθωση τυχόν ασυμμετριών (ανισομαστία) ή η απόκτηση πιο νεανικής όψης. Ταυτόχρονα αποκαθίσταται το σχήμα του στήθους, καθώς διορθώνεται το πλάτος, το ύψος, η προβολή του και η θέση της θηλής.

  • Ποια είναι η διαδικασία υ ακολουθείται για την ανόρθωση στήθους;

Η ανόρθωση στήθους πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί συνήθως από 1,5 έως 3,5 ώρες. Ο πλαστικός χειρουργός πραγματοποιεί τομή γύρω και κάτω από τη θηλή, συνεχίζονται ς κατά μήκος της υπομαστίου πτυχής. Ύστερα αφαιρεί το δέρμα που περισσεύει και η θηλή μετατοπίζεται προς τα πάνω. Το δέρμα γύρω από τη θηλή άλω έλκεται ώστε να επιτευχθεί η ανάπλαση του στήθους. Τα ράμματα είναι συνήθως απορροφήσιμα, αλλά στην περίπτωση που δεν είναι, αφαιρούνται μετά από δύο ( 2 ) εβδομάδες.

  • Τι εξετάσεις πρέπει να γίνουν πριν την ανόρθωση στήθους;

Οι εξετάσεις που γίνονται πριν την επέμβαση είναι αυτές που γίνονται πριν από όλες τις επεμβάσεις, αισθητικές ή μη. Δηλαδή, γενική εξέταση αίματος, βιοχημικές εξετάσεις, έλεγχος πήξης του αίματος, καρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος. Αναλόγως την ηλικία της ασθενούς μπορεί  να ζητηθεί και υπέρηχος μαστών ή μαστογραφία.

  • Η ανόρθωση στήθους είναι μια επώδυνη επέμβαση;

Η ανόρθωση στήθους δεν θεωρείται επώδυνη επέμβαση. Ο μετεγχειρητικός πόνος αντιμετωπίζεται με την χορήγηση κοινών αναλγητικών.

  • Η ανόρθωση στήθους μπορεί να παρουσιάσει κάποιες επιπλοκές;

Είναι πολύ σπάνιο να παρουσιαστούν επιπλοκές μετά από την ανόρθωση στήθους. Παρόλα αυτά, είναι πιθανό να εμφανιστεί κάποια φλεγμονή, η οποία αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιβίωσης. Εξαιρετικά σπάνιο είναι το αιμάτωμα, το οποίο όμως είναι κι αυτό αντιμετωπίσιμο.

  • Οι ουλές μετά την ανόρθωση στήθους είναι ορατές;

Το πρώτο διάστημα οι ουλές είναι αρκετά έντονες. Με τον καιρό όμως γίνονται πιο αχνές και αναλόγως την ικανότητα επούλωσης του δέρματος, γίνονται σχεδόν ανεπαίσθητες.

  • Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία της επέμβασης ανόρθωσης στήθους;

Μετά την ανόρθωση στήθους η ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για ένα 24ωρο. Η ανάρρωση γίνεται σταδιακά και από τη δεύτερη κιόλας ημέρα η ασθενής νοιώθει καλύτερα. Οίδημα και μώλωπες στην περιοχή θα υπάρχουν, κάτι το οποίο είναι εντελώς φυσιολογικό, καθώς και μια αίσθηση δυσφορίας τις πρώτες ημέρες που υποχωρεί σύντομα. Η εφαρμογή ειδικού στηθόδεσμου είναι απαραίτητη για ένα μήνα καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Μετά από 3 με 5 ημέρες μετά την επέμβαση, η γυναίκα είναι σε θέση να οδηγήσει και να επανέλθει στην εργασία της. Η πλήρης αποθεραπεία επιτυγχάνεται μετά από ένα ( 1 ) μήνα. Η έντονη αθλητική δραστηριότητα καλό θα είναι να αποφεύγεται για τους επόμενους δύο ( 2 ) μήνες.